ایمپلنت دندان یکی از روش های جایگزین دندان از دست رفته است. این روش طرفداران زیادی دارد و معمولا افرادی که قصد ایمپلنت کردن را دارند، برایشان این سوال پیش می آید که ایمپلنت دندان چگونه جایگزین دندان اصلی می شود و از چه قسمت های تشکیل می شود؟ برای رسیدن به جواب سوال بالا در این مقاله درباره اجزاء ایمپلنت دندان و نحوه جاگذاری ایمپلنت بحث خواهیم کرد.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
ایمپلنت دندان از 3 بخش اصلی ساخته می شود:
قسمت اصلی و مهم ایمپلنت دندان، فیکسچر است که به آن پیچ ایمپلنت یا پایه ایمپلنت هم گفته می شود. این بخش ساختاری شبیه به پیچ دارد که نقش ریشه دندان را بر عهده می گیرد و زیر خط لثه در داخل استخوان فک قرار می گیرد. در واقع بخش مخفی ایمپلنت دندان است.
پیچ ایمپلنت معمولا از جنس تیتانیوم است، از آنجایی که این پیچ پایه و نگهدارنده ایمپلنت دندان است، استفاده از فلز محکم تیتانیوم گزینه مناسبی است و از طرفی ساگازی خوبی با بدن انسان دارد و به خوبی با بافت فک پیوند می خورد.
پروتز یکی دیگر از اجزاء ایمپلنت دندان است که نقش تاج دندان را برعهده دارد. دقیقا مانند یک دندان طبیعی به نظر می رسد و از مواد مختلفی مانند سرامیک ساخته می شود که قدرت و استحکام بالایی دارد.
همان طور که می دانید پایه ایمپلنت زیر خط لثه و در استخوان فک قرار دارد و نمی تواند بدون رابط به قسمت پروتز ایمپلنت وصل شود. اباتمنت یا رابط بخشی است که پایه ایمپلنت را به پروتز وصل می کند. رابط ها پیچ های کوچکی فلزی هستند که از 2 قسمت تشکیل می شوند، که یک قسمت آن ها به تاج دندان و قسمت دیگر به پیچ دندان وصل می شوند.
قبل از نصب اجزای ایمپلنت دندان، جراح یا متخصص ایمپلنت باید موارد زیر را بررسی کند:
دندانپزشک برای قرار دادن اجزا ایمپلنت دندان در محل دندان از دست رفته، باید مراحل زیر را با دقت انجام دهد:
در اولین مرحله دندانپزشک یک با کمک ابزار خود یک سوراخ در استخوان فک ایجاد می کند، بعد پیچ ایمپلنت یا همان فیکسچر را در درون استخوان قرار می دهد. همان طور که در بالا گفتیم این پایه ایمپلنت مانند ریشه دندان عمل می کند.
برای محکم شدن پایه ایمپلنت باید دندانپزشک تا زمان پیوند خوردن فیکسچر با استخوان فک صبر کند. این فرآیند جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک معمولا بین 4 تا 7 ماه زمان می برد. بعد از گذشت مدت زمان تعیین شده می توان برای نصب سایر اجزاء ایمپلنت دندان اقدام کرد.
پس از جوش خوردن پایه ایمپلنت، نوبت به اباتمنت می رسد. دندانپزشک برای نصب این رابط باید دوباره سطح ایمپلنت را جراحی کند و رابط را در محل مورد نظر قرار دهد. برای ادامه کاشت ایمپلنت باید جراح از جوش خوردن، ثابث شدن وضعیت پایه اینمپلنت و اباتمنت مطمئن شود و بعد برای ساخت تاج دندان قالب گیری را انجام می دهد، قالب مورد نظر به لابراتوار فرستاده می شود.
تا زمان جوش خوردن پایه و اباتمنت و آماده شدن روکش تاج دندان به مدت 2 هفته از تاج موقتی دندان استفاده می شود، بعد از آن تاج اصلی نصب می شود.
در این مرحله نوبت به نصب تاج می رسد. تاج دندان که از مواد سرامیکی با قدرت بالا ساخته شده است با کمک پیچ های کوچکی به رابط یا اباتمنت وصل می شود. همانطور که می دانید این جزء ازایمپلنت نقش تاج اصلی دندان را به عهده دارد، جویدن، صحبت کردن را به بیمار آسان می کند.
مواد اولیه به کار رفته در ساخت ایمپلنت دندان باید دو ویژگی مهم داشته باشند:
به همین دلیل استفاده از موادی مانند تیتانیوم، پلاتین، سرامیک یا پرسلن در ساخت بخش های متخلف ایمپلنت توصیه می شود چون هم مقاومت بالا دارند و هم حساسیت ایجاد نمی کنند.
ایمپلنت دندان مزیت های دارد که در زیر به آن ها اشاره خواهیم کرد:
در نهایت شناخت کامل اجزاء و قطعات ایمپلنت دندان می تواند به انتخاب ایمپلنت های معتبر و روند نصب آن ها بر روی فک و دهان کمک کند. همچنین آشنایی با قسمت های مختلف ایمپلنت می تواند در نگهداری و مراقبت آن ها تاثیر گذار باشد. در هر صورت باید این نکته را در نظر بگیرید که برای انجام ایمپلنت دندانی حتما به جراح و متخصص ایمپلنت مراجعه کنید.