روشهای زیادی برای ترمیم دندان وجود دارد که از هر کدام در شرایطی خاصی استفاده میشود. یکی از این روشها اینله و انله دندان است. در شرایطی که دندان آسیب و پوسیدگی سطحی و کمی دارد با پر کردن درمان میشود، اما اگر پوسیدگی عمیق باشد باید با روش اینله و انله آن را ترمیم کرد. ما در این مقاله سعی داریم درباره اینله و انله، کاربرد و مراحل انجام، و تفاوت های این دو بحث کنیم.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
این روش مانند پر کردن دندان است، ولی زمانی از آن استفاده میشود که حفره و پوسیدگی ایجاد شده در دندان عمیق باشد. اینله برای ترمیم قسمتهای سطوح جوند و شیارهای دندان کاربرد دارد.
مواد مورد استفاده در این درمان مانند رنگ اصلی دندان است و مقاومت و ماندگاری بالایی دارد. به همین دلیل گزینه مناسبی برای ترمیم پوسیدگیهای عمیق است.
آنله هم مانند اینله روشی برای ترمیم دندان است با این تفاوت که از انله در پوسیدگیهای عمیقتر و گستردهتری که لبه ها نیز درگیر هستند استفاده میشود، رنگ آن مانند اینله همرنگ با رنگ طبیعی دندان است.
دندان دارای 4 لبه است، برای پوسیدگیهای عمیق که همه لبههای دندان درگیر باشند انله کاربرد دارد و همه لبههای سطح دندان را پوشش میدهد.
همان طور که در تعریف آنها توضیح دادیم، اینله و انله زمانی استفاده میشود که پوسیدگی دندان زیاد باشد و با پر کردن توسط آمالگام و زرین کامپوزیت قابل درمان نباشد. مواد مورد استفاده در اینله و انله نسبت به آمالگام و کامپوزیت بسیار مقاومتر هستند و فشار ناشی از جویدن را به خوبی تحمل میکنند.
از طرف دیگر به دلیل اینکه اینله و انله به رنگ طبیعی دندان شبیه و ترمیم با این روش بسیار تمیز و طبیعیتر انجام میشود، از نظر زیبایی بسیار تاثیر گذار است.
معمولا جنس مواد اولیه اینله و انله از طلا است که مقاومت بسیار بالایی نسبت به بقیه مواد دارد. با پیشرفت علم و تکنولوژی از سرامیک و کامپوزیت هم برای این روش درمانی استفاده میشود. معمولا برای دندانهای عقبی طلا و برای دندانهای جلو سرامیک و کامپوزیت به کار میبرند.
طول عمر اینله و انله دندان به دلیل مقاوم بودن و استحکام بالا به طور متوسط 10 سال است. در برخی مواقع تا 30 سال عمر دارد. طول عمر این ترمیم بستگی به بهداشت و نگهداری از آن، همچنین میزان و نوع مواد مورد استفاده دارد، در هر جا میزان مواد، نوع مواد استفاده شده در اینله و انله ممکن است متفاوت باشد، این تفاوت در میزان مقاومت و استحکام این روش درمانی تاثیر دارد.
ترمیم با اینله و انله با دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام میشود. اگر پوسیدگی زیاد باشد و فقط با طلا و سرامیک قابل درمان باشد و یا بیمار خود خواهان ترمیم با طلا و سرامیک باشد از روش غیر مستقیم استفاده میشود.
وقتی پوسیدگی زیاد نباشد و یا فرد خواهان ترمیم با کامپوزیت باشد، روش مستقیم کاربرد دارد. مراحل روش مستقیم عبارتند از:
سایر مقالات 👈 لمینت سرامیکی
برخی از فواید این درمان عبارتنداز:
هزینه این روش درمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
زمانی که پوسیدگی دندان به حدی بالا باشد که با پر کردن معمولی یا اینله و انله قابل درمان نباشد اخرین راه نجات روکش دندان است. در این روش، روکش جایگزین کل قسمت بیرونی دندان یعنی تاج میشود ولی ریشه دندان سالم است، ولی در اینله و انله فقط سطح بالای دندان و قسمت داخلی یعنی لبه و شیارها ترمیم میشوند.
مشکلات مربوط به دندانها در صورت بی اهمیتی و نادیده گرفتن علایم ابتدایی آنها میتواند به یک مشکل بزرگ برای بیمار تبدیل شود. این مشکل نه تنها باعث احساس اذیت و آزار برای بیمار میشود بلکه میتواند شما را درگیر هزینه های درمانی بالای دندانپزشکی کند اما با مراقبت و رعایت نکات بهداشتی و مراجعات دوره ای و منظم میتوانید به طور چشمگیری از این مشکلات جلوگیری نمایید.
پوسیدگی دندان یکی از رایجترین مشکلات دندانی است که میتوان با تشخیص به موقع به راحتی با روش پر کردن معمولی یا اینله و انله دندان آن را به راحتی درمان کرد. انتخاب دندانپزشک خوب هم در درمان موفق و بی دردسر بی تاثیر نیست.