روکش کردن دندان های جلو بسیار حائز اهمیت است، یکی از راههای داشتن لبخندی زیبا و درخشان، استفاده از روکش دندان جلو است. با روکش، دندانهای آسیب دیده شکل و اندازه طبیعی خود را دوباره بدست می آورند، همچنین دندان قوی و زیباتر می شود.
پس از آن که روکش با سیمان مخصوص دندانپزشکی بر روی محل مورد نظر نصب شد، بدنه دندان (یعنی بخش روی خط لثه و بالای آن) توسط روکش دندان پوشانده می شود.
اگر شما هم قصد روکش کردن دندان جلوی خود را دارید، با ما تا آخر این مقاله همراه باشید و با اهمیت روکش کردن، زمان انجام آن و مناسب ترین روکشها، آشنا شوید.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
روکش کردن دندان ها یکی از رایج ترین روش های ترمیمی برای دندان ها است، روکش یک کلاهکی شبیه به دندان طبیعی است که بر روی تاج دندان قرار می دهند و باعث تقویت دندان و زیبایی آن می شود.
منظور از روکش کردن دندان ها نصب کلاهک بر روی آنها است، برخی از افراد فقط یک یا 2 دندان خود را روکش می کنند برخی دیگر 6، 8 و یا همه دندان های جلو را روکش می کنند. اینکه کدام دندان ها باید روکش شوند، به علاقه بیمار، نظر دندانپزشک و نیاز دندان به روکش بستگی دارد.
معمولا دندانپزشک دندان های جلو را با هدف تقویت و زیبایی انجام می دهد که در زیر به طور مفصل به آن می پردازیم:
اگر دندان جلو دچار پوسیدگی سطحی، ترک خوردگی، لب پریدگی شده باشد، دندانپزشک با هدف ترمیم آن، از روکش دندان استفاده می کند. با روکش، دندان ها ترمیم و تقویت می شوند و ماندگاری آن ها بالا می رود.
زمانی که بر روی دندان جلو، درمان ترمیم یا عصب کشی انجام می شود، معمولا ساختار آن کمی ضعیف می شود و برای محافظ و افزایش طول عمر دندان، باید از روکش دندان استفاده کرد.
روکش کردن دندان های جلو علاوه بر درمان، با هدف زیبایی و اصلاح طرح لبخند نیز قابل انجام است. برخی مواقع ممکن است، تغییر رنگ در دندان ها با روش های بلیچینگ و سفید کردن برطرف نشود و یا بر روی یکی از دندان های جلو، یک لکه افتاده و با روش ترمیم و جرم گیری و بلیچینگ قابل اصلاح نباشد، در این شرایط برای زیبا شدن لبخند فرد و برطرف کردن ایراد ظاهری دندان، روکش دندان ها توصیه می شود.
همچنین برای هم سطح کردن دندان ها علاوه بر ارتودنسی می توان از روکش دندان استفاده کرد، این روش نیز برای اصلاح طرح لبخند کاربرد زیادی دارد.
روکش های که در دندانپزشکی کاربرد دارند:
از بین روکش های که به آن اشاره کردیم، روکش های تمام سرامیکی، فلز – سرامیک و زیرکونیا کاربردی زیادی دارند. در ادامه به آن ها می پردازیم:
روکش سرامیکی، روکش سفید رنگی از جنس سرامیک است و بیشتر برای دندان های جلو استفاده میشود. زیبایی ظاهری این روکش برای داشتن طرح لبخند زیبا از اهمیت زیادی برخوردار است و نسبت به سایر روکش ها طبیعی تر به نظر می رسد؛ البته استحکام آن نسبت به روکش فلزی کمتر است.
این روکش دندانی ترکیبی از فلز و سرامیک است، لایه داخلی روکش فلزی و بخش بیرونی آن از سرامیک است و همرنگ دندان است. این روکش زمانی به کار می رود که هدف از انجام آن تقویت و محافظت از دندان باشد؛ چون در برخی مواقع ممکن است، یک حلقه فلزی از لایه داخلی در قسمت پایینی روکش، یعنی در مرز بین دندان و لثه مشاهده شود.
برای این نوع روکش می توان از زیرکونیا استفاده کرد، این روکش شبیه به روکش تمام سرامیکی است، با این تفاوت که لایه داخلی کلاهک، با فلز سفید رنگ زیرکونیا تقویت شده و این باعث می شود که مقاومت آن نسبت به روکش سرامیکی بیشتر باشد.
برای روکش کردن دندان، بیمار باید به سن بلوغ رسیده باشد و رشد استخوان های فک کامل شده باشد. بعد از این سن روکش کردن دندان های جلو و سایر دندان ها محدودیتی ندارد.
اگر رشد استخوان فک کامل نشده باشد، کوچکترین رشد در استخوان باعث تغییر در موقعیت دندان می شود و بر روی موقعیت روکش دندان نیز تاثیر می گذارد.
هزینه ساخت و نصب روکش دندان ها به یک سری عوامل بستگی دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
اگر روکش با هدف درمان و تقویت دندان ها انجام شود بیمه بخشی از هزینه روکش دندان را پوشش می دهد، اما در صورتی که روکش دندان فقط با هدف زیبایی و اصلاح طرح لبخند انجام شود، بیمه هزینه آن را پرداخت نمی کند.
ماندگاری روکش دندان های جلو به نوع روکش انتخاب شده، مراقبت و نگهداری از آن و رعایت بهداشت دهان و دندان بستگی دارد.
عمر روکش دندان به طور متوسط بین 5 تا 15 سال است و در صورت انتخاب یک روکش مقاوم، مراقبت درست از آن و رعایت بهداشت دهان و دندان، ماندگاری روکش ها بیشتر میشود.
روکش این دندان ها با هدف درمان، تقویت و زیبایی انجام می شود و معمولا از روکش های تمام سرامیکی، فلز – سرامیکی و زیرکونیا استفاده می شود، این روکش همرنگ دندان و طبیعی به نظر می رسند.
با انتخاب یک روکش مقاوم، رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت از روکش می توان ماندگاری و طول عمر آن ها را بالا برد.