آفت از رایج ترین مشکلات دهانی است و بیشتر افراد جامعه حتی برای یکبار هم که شده آن را تجربه کرده و دنبال درمان آن بوده اند. اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید به شما توصیه میکنیم که این مقاله تا آخر بخوانید تا درباره آفت دهان و راههای درمان آن بیشتر بدانید.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
آفت عارضهای است که اغلب به صورت زخمهای کوچک و بزرگ در داخل دهان و یا روی لب ها به وجود میآید. این زخمها سفید و یا کمی زرد رنگ هستند، اطراف زخمها حلقه قرمز رنگی وجود دارد. آفتها دردناک و بدون خونریزی هستند، بیشتر در پایه لثه، درون گونهها یا لبها، روی کام نرم یا روی زبان به وجود میآیند.
آفتها معمولا 3 نوع هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
معمولا اغلب آفتها جزئی هستند و نیاز به درمان خاصی ندارند، بعد از گذشت یک هفته خود به خود از بین میروند و مشکلی به وجود نمیآورد.
این زخم شبیه به آفت مینور است اما سطح بیشتری از دهان را درگیر میکند و بزرگتر است و درد بیشتری دارد. دوره بهبود آن نسبت به زخمهای جزئی بیشتر است، تا چند هفته طول میکشد تا این زخم دهانی درمان شود.
این آفت شامل مجموعهای از زخمها است. در یک بازه زمانی، زخمها در قسمتهای مختلف دهان به وجود میآیند. این نوع آفت شبیه به تبخال است ولی تفاوت زیادی با هم دارند. مدت درمان آن 2 هفته است.
معمولا علایم آفت از یک روز قبل از ایجاد زخم شروع میشود و با سوزش و احساس خارش همراه است.
به وجود آمدن زخمهای سفید یا زرد با حلقه قرمز در داخل دهان یکی از اصلیترین نشانههای آفت است. محل زحم به وجود آمده دردناک بوده و صحبت کردن، خوردن و بلعیدن را مشکل می کند. این نشانهها تقریبا بی خطر هستند.
با بروز علایم زیر حتما باید به پزشک مراجعه کرد:
هرچند علت اصلی ایجاد زخمهای دهانی مشخص نشده، ما در اینجا به برخی از عواملی که در به وجود آمدن یا وخیم شدن زخم دهان تاثیر دارند اشاره میکنیم:
آسیب به پوشش داخلی دهان بر اثر مسواک زدن نادرست، یا در حین درمانهای دندانپزشکی مانند ارتودنسی، گاز زدن در هنگام مصرف غذا و غیره میتواند در ایجاد آفت موثر باشند.
ناراحتیهای عصبی، اضطراب و استرس عاطفی در بروز زخمهای دهانی تاثیر دارد.
حساسیت فصلی باعث خشکی دهان و در نتیجه ایجاد آفت میشود.
برخی مواد غذایی اسیدی مانند مرکبات و آب آن در به وجود آمدن و به خصوص تشدید آفت بسیار موثر هستند. سایر مواد غذایی اسیدی هم مانند مرکبات در ایجاد و بدتر شدن زخمهای دهانی نقش دارند.
در زمان بروز آفت دهانی باید از مصرف مواد خوراکی تند و فلفلی، نوشیدنیهای الکلدار و گازدار، میوههای ترش و اسیدی پرهیز کرد. همچنین جویدن آدامس باعث تورم و زخم دهانی میشود.
کمبود ویتامینB12، روی و آهن از عوامل مستعد در ایجاد زخمهای دهانی هستند. برای جبران این کمبود باید از یک رژیم غذایی سرشار از آهن و ویتامین پیروی کرد.
برخی از افراد به ترکیبات این خمیر دندانها حساسیت دارند، دهانشان آفت میزند. این افراد میتوانند از خمیر دندانهای با ترکیبات جایگزین استفاده کنند.
برخی از بیماریهای دستگاه گوارش مانند کرون، بعضی از اختلالات خود ایمنی، ضعف سیستم ناشی از ویروس سرماخوردگی، انفولانزا یا ضعیف شدن سیستم دفاعی بر اثر پیوند عضو، در به وجود آمدن آفت دهان نقش دارند.
مصرف دارو نیز میتواند در تشکیل یا تشدید آفت تاثیر داشته باشد. در اینجا به این داروها اشاره خواهیم کرد:
اگر جزء آن دسته افراد هستید که بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت میکنید، روزی 2 مرتبه مسواک میزنید و از نخ دندان استفاده میکنید کمتر دوچار آفت میشوید. بی توجهی به بهداشت از عوامل ایجاد زخمهای دهانی است.
بیشتر بخوانید: موکوسل
همانطور که قبلا اشاره کردیم اگر زخمهای دهان کوچک باشد، خود به خود از بین میرود. برای درمان سریعتر یا درمان زخمهای بزرگتر میتوان از روشهای پزشکی و توصیههای پزشکی استفاده کرد.
این درمانها شامل موارد زیر است:
منبع : https://www.wikidandan.com/