ارتودنسی دندان سرامیکی یکی از روش های ارتودنسی است که از لحاظ زیبایی شرایط بهتری برای درمان فرد فراهم می آورد. امروزه افراد زیادی برای انجام ارتودنسی به کلینک های دندانپزشکی یا مطب ها مراجعه می کنند. این تعداد در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
اهمیت سلامت دهان و دندان و زیبایی آن ها علت استقبال از این روش درمان است. پیشرفت تکنولوژی و ظهور روش های جدید در علم ارتودنسی، سبب شده است تا این روش های نوین بتوانند سهم زیادی در ترغیب افراد به ارتودنسی داشته باشند. در این جا سعی داریم تا با ارائه مطالب مفیدی در خصوص ارتودنسی دندان سرامیکی، شما را هر چه بیشتر با این ارتودنسی و کاربرد آن آشنا کنیم.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
در ارتودنسی سرامیکی براکت ها از جنس کریستال و بی رنگ یا سرامیک بوده و به طور مستقیم به دندان متصل می شوند. این براکت های سرامیکی نوعی ارتودنسی نامرئی بوده و جایگزین زیبایی برای براکت ها و بریس های فلزی هستند.
برخی افراد به دلیل ظاهر نازیبای ارتودنسی فلزی از شروع درمان طفره رفته و آن را به زمانی دیگر موکول می کنند. در این افراد برای رفع مشکل می توان از براکت های سرامیکی استفاده کرد. ارتودنسی دندان سرامیکی توانسته است این مشکل را حل کند.
ارتودنسی سرامیکی با توجه به نوع کاربرد آن مزایای زیادی برای فرد به دنبال دارد:
علیرغم مزایایی که در خصوص ارتودنسی سرامیکی گفته شد، این ارتودنسی معایبی نیز دارد که به آن ها اشاره می کنیم:
طول دوره درمان با ارتودنسی سرامیکی در همه بیماران متفاوت است. رفع ناهنجاری ها و مشکلات دهان و دندان بستگی به شدت ناهنجاری یا شلوغی دندان ها دارد. معمولاً مدت زمان درمان با ارتودنسی سرامیکی بین 18 – 6 ماه است که تا 36 ماه نیز به طول انجامیده است.
همه افراد قادر به استفاده از این روش درمان نیستند. تنها برخی از افراد می توانند با توجه به نوع ناهنجاری از آن استفاده کنند.
از آن جا که این براکت ها در مقایسه با براکت های فلزی از مقاومت کمتری برخوردار هستند، شکننده بوده و فقط زمانی قابل استفاده است که همه دندان های دائمی درآمده باشند. چون در صورت عدم رویش دندان های دائمی، فشار ناشی از درآمدن آن ها سبب شکستگی براکت های سرامیکی می شود؛ از اینرو می توان گفت استفاده از ارتودنسی دندان سرامیکی برای بچه ها و کودکان مناسب نبوده و از روش های پرکاربرد در بین بزرگسالان به حساب می آید.
کسانی که دوست ندارند دستگاه ارتودنسی در دهان آن ها سبب جلب توجه دیگران شود، می توانند از این روش درمان استفاده کنند.
در درمان دندان به واسطه ارتودنسی سرامیکی لازم است به موارد زیر توجه شود که عبارتاند از:
پس از مصرف هر وعده غذایی مسواک زدن را فراموش نکنید. بیمار باید حداقل دو بار در روز مسواک بزند. ولی بیمارانی که از ارتودنسی سرامیکی استفاده میکنند باید بعد از خوردن مواد غذایی و نوشیدنیها مسواک بزنند تا از تغییر رنگ دندانها جلوگیری به عمل آید. مسواک زدن مداوم، از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
مصرف سیگار بهطور کلی برای سلامتی افراد مضر است. علاوه بر این، افرادی که از ارتودنسی سرامیکی استفاده میکنند در صورت مصرف سیگار آلاستیک های رنگی و دندانهای آنها دچار زردی میشود و از آنجایی که پاک کردن لکههای سیگار دشوار است، بهتر است از دیگر روش های ارتودنسی استفاده کنند.
مواد غذایی که رنگدانههای قوی و پایدار دارند، میتوانند باعث تغییر رنگ دندانها شده و لکههایی روی دندان به وجود آورند. مواد غذایی مانند گوجهفرنگی، دلستر و چیپس میتواند رنگ دندانها را تغییر دهند. بهتر است از خوردن این نوع مواد غذایی و تنقلات در طول پروسه درمانی اجتناب کنید.
مهمترین چیزی که در همه شیوههای ارتودنسی دندان باید به آن توجه کرد، مراجعه منظم به کلینیک متخصص ارتودنسی است. در این مراجعهها، با دقت دندانهایتان بـررسی و چکاپ میشود و پروسه درمانی مورد بررسی قرار میگیرد. اگر در درمان شما مشکلی وجود داشته باشد متخصص متوجه وجود آن در دهان میشود و در جهت رفع آن کمک میکند. همچنین متخصص در هر ویزیت، نکاتی را به بیمار یادآور میشود تا روند درمان هرچه بهتر سپری شود.
خمیـر دندانهای سفیـد کننده برای به وجود آوردن لبخند زیبا و درخشانتر همواره به افراد پیشنهاد میشوند؛ اما در خصوص شیوههای مراقبت از ارتودنسی سرامیکی این مورد صحیح نیست. نه تنها در خصوص ارتودنسی با بریس های سرامیکی که حتی در ارتودنسی با براکت، دیمون و معمولی نیز شما نباید از خمیر دندان سفید کننده استفاده کنید؛ زیرا به دندانهای بیمار براکت وصل میشود و شما با خمیر دندان سفید کننده، سطح زیرین براکت ها و اطراف آن دسترسی ندارید. به همین جهت بخشی از دندانها سفید میشود و بخشی هنوز تیره، زرد و بد رنگ میماند. این باعث میشود که زیبایی لبخند از بین برود. علاوه بر این فراموش نکنید که بریس ها با توجه به رنگ دندان بیمار تهیه میشود.