یکی از انواع ارتودنسی ها که برای درمان مشکلات فک و دندان مانند نا مرتبی دندان ها، جلو یا عقب بودن فک کاربرد دارد، ارتودنسی متحرک است. ما در این مقاله از مجله ژاله ایمپلنت سعی داریم درباره ارتودنسی های متحرک، انواع آن، مزایا و معایب این نوع ارتودنسی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم تا بیشتر با این روش درمانی آشنا شوید.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
این نوع ارتودنسی به پلاک ها و انواع دستگاه هایی گفته می شود که در دهان قرار می گیرند، با کمک آن ها دندان ها صاف و مرتب و ناهنجاری فک اصلاح می شوند. دستگاه های ارتودنسی در این روش به طور ثابت دندان ها وصل نمی شوند و در طی دوره درمان می توان در صورت نیاز آن ها را از دهان خارج کرد.
پلاک متحرک از صفحههای پلاستیکی تشکیل شده که سیمها از کنارههای آن بیرون زده است، این سیم ها بر روی دندان فرد قرار می گیرد و قسمت پلاستیکی آن سقف دهان را می پوشاند. با اعمال فشار تغییرات لازم بر روی دندان ها و فک ایجاد می شود.
معمولا پلاک های متحرک برای افرادی که مشکلات زیر را داشته باشند مناسب است:
این پلاک ها (ارتودنسی متحرک تک فک) در مواقعی که فک پایینی بیمار عقب باشد و یا فک بالایی جلوتر از حد طبیعی باشد، استفاده می شوند. بعد از استفاده از این پلاک ها، فرد دچار اختلالات تکلمی شده که با گذشت زمان به این پلاک ها عادت می کند و بدون مشکل می تواند صحبت کند.
ارتودنسی با پلاک های نگهدارنده یکی دیگر از انواع ارتودنسی متحرک دندان است که معمولا بعد از اتمام دوره درمان ارتودنسی برای ثبیت موقعیت جدید دندان های و جلوگیری از بازگشت دندان ها به حالت اولیه باید بیمار به مدت چند ماه از نگهدارنده ارتودنسی متحرک استفاده کنند.
آلاینر ها یا پلاک های شفاف به دلیل جنس پلاستیکی و شفافی که دارند، نامرئی بوده و قابل دیدن نیستند. پلاک های نامرئی معمولا هر دو هفته یک بار برداشته شده و تعویض میشوند. این ارتودنسی متحرک نامرئی بیشتر برای افرادی استفاده می شود که نمی خواهند پلاک ها یا براکت ها در دهانشان قابل مشاهده باشند.
یکی از ارتودنسی های متحرک پلاک Z شکل است که در صورت وجود ناهنجاری عقب بودن یک یا چند دندان قدامی مورد استفاده قرار گرفته و به جلو کشیدن این دندان ها و منظم بودن و هم ردیف شدن آن ها کمک می کند.
باید برای انجام ارتودنسی باید به دندانپزشکی که تخصص ارتودنسی دارد مراجعه کرد، معمولا به کسی که درمان ارتودنسی را انجام می دهد ارتودنسیت می گویند، ارتودنسیت برای انجام این درمان باید مراحل زیر طی کند:
دندانپزشک باید قبل از شروع درمان وضعیت دهان را بررسی کند، با معاینه و گرفتن رادیوگرافی می توان مشکلات دهان و دندان را به خوبی تشخیص داد و نوع ارتودنسی مناسب را برای درمان آن انتخاب کند.
ممکن است قبل از شروع ارتودنسی دندان متحرک لازم باشد یکسری درمان بر روی دندان ها انجام شود، مثلا جرم گیری دندان ها، کشیدن دندان اضافی، ترمیم یا عصب کشی دندان های آسیب دیده از جمله درمان های لازم قبل از شروع ارتودنسی است.
برای ساخت پلاک ها باید دندانپزشک با دقت و مهارت کافی از دندان ها قالب متحرک ارتودنسی تهیه کند و آن ها برای ساخت به لابراتوار بفرستد.
در این مرحله دندانپزشک پلاک های آماده را در دهان قرار بیمار قرار می هد، زمان و چگونگی خارج کردن و قرار دادن آن ها، نگهداری و مراقبت های لازم را به بیمار آموزش می دهد.
بعد از نصب پلاک، بیمار باید به طور مرتب به دندانپزشکی خود مراجعه کند تا روند درمان توسط دندانپزشک بررسی شود.
بیمار باید بعد از اتمام دروه درمان ارتودنسی، برای ثابت نگه داشتن دندان ها در وضعیت جدید و عدم بازگشت آن به وضعیت قبلی، مدتی نیز از پلاک نگهدارنده استفاده کند.
برای نگهداری و مراقبت از پلاک های متحرک و دندان بابد نکات زیر به خوبی رعایت کرد:
پلاک های متحرک مزیت های زیادی دارند، می توان موارد زیر را جزء مهم تر مزایایی این روش قرار داد:
این روش نیز مانند سایر روش ها معایب به دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
تعرفه ارتودنسی متحرک در سال 1403 برای هر فک از 15 میلیون تومان شروع می شود و بسته به عوامل متعددی همچون میزان ناهنجاری دندان ها، سن، دستمزد متخصص ارتودنسی و … متفاوت است.
یکی از انواع ارتودنسی ها پر طرفدار همین پلاک های متحرک هستند که باید برای نصب و قرار دادن آن ها به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد و با توجه به نظر متخصص و تشخیص او بهترین نوع آن را انتخاب کرد.