یکی دیگر از مشکلات رایج دهان و دندان تلخی دهان است که تقریبا خطر جدی در پی ندارد اما سبب تغییر مزه دهان هنگام غذا خوردن و ایجاد مشکلات به این شکل است. این حالت برای افراد ناخوشایند است و باعث کاهش اشتها میشود. در این مقاله درباره تلخ بودن دهان، دلایل و راه درمان آن بحث خواهیم کرد.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
هرچند تغییر مزه دهان خطرات جدی را به دنبال ندارد اما وجود برخی از نشانهها آزار دهنده هستند و یا در رژیم غذایی افراد اختلال ایجاد میکند. از علائم این مشکل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تلخ و بد مزه شدن دهان عارضه ای است که بر اثر عوامل متخلف ایجاد میشود و سبب آسیب به جوانههای چشایی، تغییر مزه دهان میشود. عوامل زیر در ایجاد این مشکل تاثیر مستقیم دارند:
یکی از دلایل این عارضه وجود بیماری دهان و دندان است. بهداشت ضعیف دهان و دندان باعث افزایش احتمال عفونت و بروز بیماریهای لثه و دندان میشود، وجود این مشکلات نیز به نوبه خود باعث ایجاد طعم تلخ میشود.
از دیگر دلایل تلخ شدن دهان، برگشت اسید معده به مری است که میتواند موجب سوزش سردل یا رفلاکس معده شود.
دریچه اتصال بین مری و معده به طور معمول باید بسته باشد تا اسید نتواند از معده خارج شود. اما زمانی که این دریچه ضعیف شده یا آسیب ببیند، اسیدها خارج شده و موجب یک احساس سوزش در معده و قفسه سینه میشوند، در نهایت تلخ شدن دهان را به دنبال دارد.
خشکی دهان به علت بی آب شدن بدن یا آسیب غدد بزاق، دلیل دیگری است که باعث ایجاد طعم فلزی و تلخ در دهان میشود.
این سندرم همراه با حس مداوم سوزش در لبها، زبان یا جای دیگری در دهان است که در برخی موارد نیز باعث تلخی دهان میشود.
برفک دهان یک بیماری عفونی است. برفک دهان به علت عفونت مخمر در دهان، اغلب با لکه های سفید در زبان، دهان یا گلو همراه است. در اغلب مواقع میتواند طعم تلخ یا ناخوشایندی ایجاد کند و تا زمان درمان عفونت باقی بماند.
یکی از علائم شایع در چند ماه اول بارداری تغییر در طعم و بد مزه شدن دهان بدون خوردن و یا نوشیدن چیزی است. این اتفاق ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی باشد.
مصرف برخی از داروها در ایجاد تلخی تاثیر گذار است. آنتیبیوتیک، داروهای قلب، داروهای شیمیدرمانی، برخی داروهای نورولوژیک، داروهای روانگردان از جمله این داروها هستند، هر کدام با تاثیری که روی گیرندهای چشایی دارند سبب اختلال در عملکردشان میشوند.
روی، مس، آهن و کروم موجود در مکملهای ویتامینی میتواند در بعضی از افراد باعث ایجاد مزه تلخ در دهان شود.
عفونت در دستگاه تنفسی هم عامل دیگر تلخ شدن دهان است. مواد تولید شده توسط باکتریها در بیماریهای سرماخوردگی، لوزه و سینوزیت دلیل به وجود آمدن این مزه تلخ است.
پرزهای چشایی به طور مستقیم با اعصاب مغز در ارتباط هستند. آسیب به اعصاب مغز میتواند منجر به تغییر در نحوه درک مزهها و حتی ایجاد مزه تلخ شود.
خوشبختانه درمانهای زیادی برای رفع این مشکل وجود دارد در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
پزشک می تواند با معاینه و بررسی سوابق بیمار علت ایجاد طعم تلخ در دهان را پیدا کرده و بر اساس آن داروی مورد نظر برای را بیمار تجویز کند. مثلا اگر علت رفلاکس معده باشد باید داروی مربوط به درمان رفلاکس را تجویز کند، یا اگر بر اثر عفونت دهان باشد باید دارویی را تجویز کند که عفونت را بر طرف کند.
تلخی تجربه ناخوشایندی برای افراد است، اما با این حال به راحتی قابل درمان است. توصیه میشود برای درمان آن حتما به پزشک مراجعه شود تا علت آن به درستی تشخیص داده شود، و بر اساس آن درمان لازم تجویز شود. هر چند روشهای خانگی هم بی خطر هستند ولی باید با مشورت پزشک از این روشها استفاده شود.
منبع: ویکی دندان