درمان ارتودنسی روشی موثر برای رسیدن به لبخندی زیبا و سالم است و احتمالا با کمی ناراحتی و درد همراه باشد. این درد و احساس ناراحتی در همه افراد یکسان نیست. اما درد ارتودنسی به چه علت بروز می کند و آیا راه حلی برای درمان و تسکین آن وجود دارد؟ برای یافتن جواب این دو سوال با ما تا آخر این مقاله همراه باشید.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
درد در طول درمان ارتودنسی به ناراحتی یا فشاری گفته می شود که بعد از اعمال بریس ها یا پلاک های ارتودنسی در دهان فرد احساس می شود. این درد به دلیل حرکت دندان ها و فشار وارده به استخوان فک و بافت های اطراف ایجاد می شود و کاملا موقتی است و معمولاً در عرض چند روز کاهش می یابد، شدت آن کم می شود.
عوامل متعددی در ایجاد درد در طول درمان نقش دارند که در اینجا به آن ها می پردازیم:
علت اصلی درد در درمان ارتودنسی حرکت دندان است، بریس ها ثابت یا الاینرهای متحرک به دندان ها فشار وارد می کنند و به تدریج در موقعیت های مناسب قرار می گیرند، این حرکت می تواند باعث ناراحتی و درد شود.
بریسها و سیم ها می توانند باعث تحریک و خراش داخل دهان، لب ها و زبان شوند، این تحریک ها و خراش ایجاد شده با درد همراه هستند.
تنظیمات دستگاه ارتودنسی، مانند سفت کردن بریس ها یا تغییر پلاک ها می تواند باعث ناراحتی و درد کوتاه مدت شود؛ درد در این حالت به دلیل تنظیم فشار و موقعیت جدید ایجاد می شود و تا زمانی که دندان ها با این فشار و موقعیت سازگار شوند، ادامه دارد.
چندین روش برای کاهش درد در طول درمان وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن می توانند به طور موقت درد را تسکین دهند. همیشه قبل از مصرف هر دارویی باید با ارتودنتیست خود مشورت کرد.
استفاده از کمپرس سرد یا کیسه یخ در قسمت بیرونی دهان می تواند به بی حس شدن و کاهش التهاب کمک کند و باعث تسکین موقت درد شود. با نوشیدن آب سرد نیز می توان این درد را کم کرد.
موم ارتودنسی یک ماده نرم و انعطاف پذیر است که می تواند روی بریس ها یا سیم ها اعمال شود تا یک سد محافظ بین براکت ها و بافت های نرم دهان ایجاد کند. این روش به کاهش سوزش و کاهش درد و ناراحتی کمک خواهد کرد.
شستشوی دهان با آب نمک ولرم باعث تسکین درد و التهاب بافت های دهان می شود و مانند یک ضدعفونی کنند و مسکن عمل می کند.
در برخی موارد می توان از محافظ دهان ارتودنسی برای محافظت از دهان در برابر تحریک یا ناراحتی اضافی استفاده کرد، برای این کار باید با متخصص ارتودنسی مشورت کرد و در صورت نیاز این روش را به فرد توصیه می کند.
انتخاب غذاهای نرمی که جویدن راحت است، می تواند به کاهش ناراحتی در طول درمان ارتودنسی کمک کند. خودداری از مصرف غذاهای سفت، چسبناک یا ترد، فشار و درد احتمالی روی بریس ها یا براکت ها را کم خواهد کرد.
بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم می تواند به جلوگیری از التهاب لثه کمک کند و خطر درد یا ناراحتی اضافی را کاهش دهد.
مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی برای انجام تنظیمات به موقع باعث می شود که درمان به آرامی پیشرفت کند و شدت و مدت زمان درد در طول درمان را به حداقل برساند. ارتودنتیست تغییرات لازم را برای کاهش ناراحتی انجام خواهد داد.
در هنگام بروز درد برقراری ارتباط با ارتودنتیست می تواند گزینه مناسبی باشد، متخصص می تواند راهنمایی های ارزشمندی ارائه دهند و در برنامه درمانی بیمار تغییراتی ایجاد کند، روش های مناسبی را برای کاهش درد پیشنهاد خواهد کرد.
بیشتر بخوانید 👈 بهترین متخصص ارتودنسی در کرج
درمان ارتودنسی ممکن است با کمی ناراحتی همراه باشد، روش های مختلفی برای درمان و کاهش این درد وجود دارد.
مسکن های بدون نسخه و کمپرس سرد، موم ارتودنسی و بهداشت دهان و دندان به کاهش درد کمک می کند.
به یاد داشته باشید که با متخصص ارتودنسی خود در ارتباط باشید و از راهنمایی های او در طول روند درمان پیروی کنید. با مدیریت موثر درد ارتودنسی، می توانید تجربه درمان راحت و مثبت تری داشته باشید.
درد معمولاً چند روز پس از تنظیمات یا قرار دادن اولیه بریس ها یا الاینرها ادامه دارد. شدت و مدت درد از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
بهتر است قبل از استفاده از هر گونه ژل بی حس کننده دهان با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید. آنها می توانند راهنمایی هایی را در مورد ایمن بودن و مناسب بودن شرایط خاص شما ارائه دهند.
درمان های خانگی مانند شستشو با آب نمک، کمپرس سرد و پرهیز از غذاهای سفت یا چسبنده میتواند به کاهش درد های ارتودنسی کمک کند.
درد در طول ارتودنسی به طور کلی بخشی طبیعی از روند درمان است. با این حال، اگر درد شدید یا مداوم را تجربه می کنید، باید که با متخصص ارتودنسی خود تماس بگیرید زیرا ممکن است نشان دهنده مشکلی باشد که نیاز به رسیدگی داشته باشد.
درد در دوره ارتودنسی می تواند به طور موقت بر غذا خوردن و صحبت کردن تاثیر بگذارد، به خصوص در چند روز اول نصب این اتفاق رایج است.انتخاب غذاهای نرم تر و تمرین تکنیک های تلفظ صحیح می تواند به کاهش هر گونه ناراحتی کمک کند.