دندانپزشکی تخصص ها و زیرمجموعه های بسیار زیادی دارد که متخصص دندانپزشکی کودکان که یکی از آنهاست. در واقع دندانپزشک کودکان به طور خاص روی مراقبت، پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان کودکان و نوجوانان 3 تا 15 سال تمرکز دارد.
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به طور مفصل درباره اینکه به چه دندانپزشکی متخصص دندانپزشکی اطفال گفته می شود؟ این متخصص چه خدماتی ارائه می دهد؟ و اهمیت مراجعه به دندانپزشک اطفال چیست؟ صحبت کنیم.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
به دندانپزشکی که پس از گذراندن دوره دندانپزشکی عمومی در تخصص کودک و نوجوانان به مدت دو تا سه سال مهارت کسب کرده است؛ متخصص دندانپزشک اطفال یا پدودنتیست (pedodontist) گفته می شود.
متخصص دندانپزشکی کودکان به بررسی، شناخت و همچنین درمان انواع بیماری های مربوط به دهان، دندان و لثه کودکان و نوجوانان می پردازد. از جمله تخصص های دندان پزشک اطفال عبارتند از:
چنانچه دلبند شما مشکلی در ناحیه دهان و دندان دارد بهتر است از سن 4 سالگی وی را نزد دندان پزشک اطفال ببرید. اما در سن 6 سالگی شما به عنوان والدین وظیفه شناس موظف هستید، به منظور بررسی وضعیت رشد فک و بایت کودکان و روند رشد اولین دندان های دائمی وی را نزد یک دندان پزشک کودکان ببرید. پس از این سن در صورت نبود مشکل یا درد خاصی توصیه می شود که کودکتان را هر 6 ماه یا هر یکسال یک بار به کلینیک دندانپزشکی کودکان ببرید.
اما چرا می گوییم مراجعه کودک از سن 6 سالگی به مراکز دندانپزشکی الزامی است؟ در صورت مراجعه کودک از این سن به مراکز دندانپزشکی، نحوه رویش دندان های دائمی بررسی می شود تا در صورت لزوم ارتودنسی پیشگیرانه از همین سن آغاز شود؛ در این صورت درمان سریع تر و هزینه ارتودنسی نیز برای والدین بسیار کمتر خواهد بود.
همچنین با توجه به وضعیت اولین دندان های دائمی و فاصله ای که با سایر دندان ها دارد، در صورت عدم مراجعه مرتب به کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی کودکان ممکن است پلاک هایی در این شیارها جمع شوند که در صورت عدم رسیدگی منجر به بیماری های لثه مانند التهاب و عفونت می شود. بنابراین از لحظه رویش نخستین دندان دائمی کودکتان را به طور مرتب نزد متخصص دندانپزشک اطفال ببرید.
از جمله رایج ترین خدمات متخصصین دندانپزشکی اطفال عبارتند از:
از جمله رایج ترین خدمات تخصصی یک کلینیک دندانپزشکی کودکان عبارتند از:
دندان های شیری یا دائمی کودکان بنابر دلایل مختلفی مثل پوسیدگی، شکستگی و یا عدم رشد صحیح امکان دارد نیاز به ترمیم و پر کردن داشته باشد؛ که در این صورت دندان پزشک اطفال اقدام به پر کردن دندان شیری یا دائمی کودکان می کند.
دندان پزشک اطفال به منظور پیشگیری و درمان حفرات دندان و پوسیدگی دندان از فلوراید استفاده می کند. فلوراید درمانی به تقویت مینای دندان کودکان کمک می کند و در واقع فلوراید تراپی مهم ترین اقدامی است که این متخصصین به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان انجام می دهند..
سطوح جونده دندان های آسیاب شیارهایی دارند که ممکن است مواد غذایی در آن شیارها جمع شوند و منجر به پوسیدگی دندان شوند. متخصص دندانپزشکی کودکان به کمک سیلانت های دندانپزشکی این شیارها را پر می کنند تا احتمال پوسیدگی دندان و آسیب دیدن مینای دندان را کاهش دهند.
کودکان نیز مانند بزرگسالان ممکن است نیاز به درمان ریشه دندان داشته باشند. درمان ریشه دندان کودکان باعث می شود که آسیب به ریشه دندان آنها وارد نشود و از دست رفتن دندان های شیری یا دائمی جلوگیری می کند.
آسیب ها و شکستگی دندان های جلو از جمله شایع ترین اتفاقاتی است که در سنین کودکی رخ می دهد. دندان پزشک کودکان با کمک برخی مواد خاص به نام باندینگ دندان می تواند این آسیب ها را برطرف کند. باندینگ دندان کاملا مشابه و همرنگ دندان ها است و مقاومت این مواد به حدی بالا است که با رشد کودک همچنان ماندگار می باشند.
در صورتی که درمان ارتودنسی قبل از رشد دندان های دائمی (در سنین 6 تا 8 سالگی) و در کودکی انجام شود باعث می شود که دندان ها از کودکی رشد صحیحی داشته باشند و فرد در سنین بزرگسالی به درمان ارتودنسی نیاز نداشته باشد. به دلیل اینکه این نوع درمان به منظور شناسایی مشکلات جزئی دندان ها و فک و جلوگیری از بروز ناهنجاری های فک و دندان در سنین کودکی انجام می شود به آن ارتودنسی پیشگیری گفته می شود.
برخی والدین کودکان خود را با شکایت از درد شدید دندانی نزد متخصص دندانپزشک اطفال می برند. در این صورت دندانپزشک اقدام به معالجه عصب دندان می کند. چنانچه دندان پزشک کودکان در حین درمان متوجه شود که آلودگی و عفونت تنها مختص تاج دندان است و به ریشه ها نرسیده است، در این صورت دندانپزشک تنها عصب ناحیه تاج دندان را از بین می برد و به اعصاب ناحیه ریشه دست نمی زند؛ به این روش حذف مقطعی پالپ تاج دندان یا پالپکتومی گفته می شود.
برخی از کودکان به دلیل فوبیا و ترسی که از دندانپزشکی دارند در مقابل درمان مقاومت نشان می دهند. در این صورت دندان پزشک اطفال برای مقابله با این ترس از بیهوشی برای درمان های دندانپزشکی استفاده می کند. البته از درمان تحت بیهوشی برای کودکانی که دچار معلولیت جسمی یا ذهنی هستند هم استفاده می شود.
خوشبختانه در چندین سال گذشته والدین به سلامت دهان و دندان کودکان خود اهمیت بسیار زیادی می دهند و نقش دندان های شیری و حفظ آنها در سلامت دهان و دندان برایشان کاملا مشخص شده است.
دندان های شیری به دلیل نقش مهمی که در سلامتی و سیستم دهان و دندان دارند می بایست تا زمان رویش دندان های دائمی حفظ شوند. دندانپزشکی اطفال به دلیل پشت سر گذاشتن دوره های نحوه برخورد با اطفال به خوبی می تواند با آنها ارتباط برقرار کند و روش های مراقبت از دهان و دندان را به آنها آموزش می دهد.
توصیه می شود که والدین از سن 4 سالگی فرزندان خود را هر شش ماه یا هر یک سال یکبار نزد متخصص دندانپزشکی کودکان ببرند تا در صورت وجود مشکلات جزئی مربوط به دهان و دندان درمان شوند.
منبع : https://www.wikidandan.com/