لوزهها قسمتی از سیستم دفاعی بدن و غدد لنفاوی هستند، که همیشه در حال محافظت از ما در برابر حمله باکتریها و ویروسها هستند و از ورود عفونت به ریه جلوگیری میکنند. به دلیل اینکه لوزهها نقش فلیتر را برای بدن دارند، مستعد تشکیل سنگ لوزه هستند که یکی از بیماریهای شایع لوزهها است. برای آشنایی با این بیماری و شناخت علایم و درمان آن با ما همراه باشید.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
سنگ لوزه تودههای کوچکی از جنس مواد سخت هستند که در لوزهها تشکیل میشود، این بیماری بیشتر باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند.
با ورود باکتریها و میکروبها لوزهها آنها را دریافت میکنند. همچنین در بعضی مواقع ذرات غذا در حفرات لوزه به دام میفتند و با وجود ترشحات زمینه برای رشد باکتریها فراهم میشود. به مرور زمان این ذرات به جای مانده در لوزه، سخت میشوند و تشکیل تودههای آهکی یا کلسیمی و یا همان سنگ را میدهند.
موارد زیر در به وجود آمدن این بیماری تاثیر زیادی دارند:
هر چند در اغلب مواقع سنگهای لوزه قابل مشاهده نیستند و حتی ممکن است فرد از وجود آنها بی خبر باشد، اما این بیماری هم به نوبه خود نشانه و علایم خاصی دارد که عبارتنداز:
برای تشخیص این بیماری دو روش وجود دارد، در صورت قابل مشاهده بودن، سنگهای لوزه با معاینه دهان و گلو قابل تشخیص هستند، اما در صورت پنهان بودن با انجام تصویر برداری و اسکن میتوان آن را تشخیص داد.
در برخی مواقع که فرد از وجود این سنگها خبر ندارد و هیچ گونه علامتی ندارند، ممکن است دندانپزشک در هنگام معاینه دندان به طور اتفاقی آنها را مشاهده کند.
اغلب سنگهای لوزه بی ضرر هستند، اما به دلیل ایجاد بوی بد دهان لازم است که آنها را درمان کرد. این بیماری با درمانهای خانگی یا پزشکی به راحتی درمان میشود.
بعضی از اقدامات میتواند از ایجاد سنگهای لوزه پیشگیری کرد. این اقدامات عبارتند از:
هر چند که احتمال ایجاد عوارض در این بیماری خیلی کم است، ولی باز احتمال بروز عفونت لوزه وجود دارد، که به آن آبسه گفته میشود. سنگهای بزرگ میتوانند به بافت طبیعی لوزه آسیب برسانند و آن را دچار مشکل کند. این مسئله میتواند منجر به تورم، التهاب و عفونت بسیار زیادی شود. سنگهای لوزهای که این عوارض را ایجاد میکنند ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند.
ایجاد سنگ در لوزه تنها مشکل مربوط به لوزهها نیست. بیماریهای مانند گلودرد استرپتوکوکی، بیماری لثه و پوسیدگی دندان، سرطان لوزه از دیگر مشکلات و بیماریهای رایج لوزهها هستند، این بیماریها تقریبا علایمی شبیه به سنگهای لوزه را دارند. تشخیص این مشکلات توسط بیمار مشکل بوده و حتما باید توسط پزشک معاینه شوند.
در بالا درباره سنگهای لوزه و علایم و درمان آن بحث کردیم، همانطور که گفتیم این بیماری هیچ گونه خطر جدی در پی ندارد و با رعایت بهداشت و مراقبت میتوان از بروز آنها جلوگیری کرد.
اغلب مواقع سنگهای لوزه ممکن است خود به خود در عرض مدت کوتاهی از بین بروند، این سنگها در صورتی که باکتریها به رشد خود روی لوزه ادامه دهند، به دلیل عمیق شدن جای سنگها در لوزه ممکن است تا هفتهها باقی بماند. در هر صورت اصلا جای نگرانی نیست و به راحتی با مراجعه به پزشک درمان میشوند.