ایمپلنت دندان یک روش جایگزین برای دندان های از دست رفته است، ایمپلنت با جراحی، در استخوان فک قرار می گیرد و همانند دندان اصلی عمل می کند. برخی از افرادی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارند، دوست دارند با مراحل کاشت ایمپلنت دندان آشنا شوند و خود را برای انجام آن آماده کنند. ما در این مقاله به طور مفصل به این موضوع می پردازیم.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
ایمپلنت دندان شامل یک پروتز دندان ثابت است که توسط یک پیچ ایمپلنت و یک رابط به استخوان فک متصل می شود و جایگزین دندان از دست رفته می شود.
برای آشنای با مراحل کاشت ایمپلنت دندان باید با اجزای ایمپلنت دندان آشنا شویم:
پیچ ایمپلنت: پیچ یا پایه ایمپلنت وظیفه نگهداری ایمپلنت دندان در استخوان فک را بر عهده دارد و مانند ریشه دندان عمل می کند.
رابط یا اباتمنت: جزئی از ایمپلنت دندان است که بر روی پایه ایمپلنت نصب می شود و نقش اتصال تاج دائمی و پایه را بر عهده دارد.
تاج دائمی: تاج یا پروتز دندان مانند تاج اصلی دندان طبیعی عمل می کند.
قبل از پرداختن به مراحل کاشت ایمپلنت دندان و نحوه انجام آن، باید به این موضوع که چە کسانی میتوانند ایمپلنت دندان را انجام دهند، بپردازیم. افرادی که شرایط زیر را دارند می توانند کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان باشند:
افرادی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارند، باید در انتخاب یک دندانپزشک و متخصص ایمپلنت دقت کافی داشته باشند.
برای اینکه در تمامی مراحل کاشت ایمپلنت دندان مشکلی به وجود نیاید و ایمپلنت با موفقیت انجام شود، بیمار باید به پروستودنتیست، ایمپلنتولوژیست و جراح فک و دهان مراجعه کند. این افراد بعد از اتمام دوره عمومی دندانپزشکی، تخصص و دوره های لازم در زمینه ایمپلنت دندان و جراحی دهان و دندان را می گذرانند.
دندانپزشک برای کاشت ایمپلنت دندان باید تمامی مراحل را با مهارت و تبحر بالا انجام دهد. مراحل ایپملنت دندان به شرح زیر هستند:
قبل از انجام هر کاری دندانپزشک باید یک جلسه مشاوره برای بیمار برگزار کند و تمام اطاعات لازم درباره ایمپلنت دندان را در اختیار بیمار قرار دهد.
یکی از مراحل کاشت ایمپلنت دندان معاینه و بررسی دهان و دندان است. دندانپزشک برای بررسی وضعیت دهان و دندان و فک، موقعیت محل کاشت ایمپلنت باید از دهان و دندان بیمار یک رادیوگرافی تهیه کند و براساس آن تصمیمی نهایی را برای انجام ایمپلنت بگیرد.
یکی دیگر از تست های که باید برای بیمار انجام شود، سنجش تراکم استخوان است، اگر استخوان فک ضعیف باشد باید برای بیمار پیوند استخوان انجام داد.
پیوند استخوان فک یکی از مراحل کاشت ایمپلنت دندان برای برخی از بیمارن است. همان طور که در بالا گفتیم، برای کاشت ایمپلنت در استخوان فک باید تراکم استخوان بالا باشد، در صورت ضعیف بودن استخوان فک، ایمپلنت به خوبی با استخوان فک جوش نمیخورد؛ بنابراین درصورت کم بودن تراکم استخوان فک، دندانپزشک باید پیوند استخوان انجام دهد و بعد از انجام پیوند استخوان باید به مدت ۴ تا ۱۲ماه صبر کرد تا پیوند به طور کامل بهبود یابد.
از اصلی ترین مراحل کاشت ایمپلنت دندان قرار دندان پایه ایمپلنت در استخوان فک است. برای نصب پایه ایمپلنت، دندانپزشک باید طی یک جراحی در محل کاشت ایمپلنت یک حفره ایجاد کند و پایه ایمپلنت را در آن قرار دهد.
بعد از کاشت پیچ ایمپلنت ۴ تا ۷ ماه زمان لازم است تا پایه به استخوان فک جوش بخورد؛ بنابراین باید تا زمان بهبودی کامل و محکم شدن پایه صبر کرد، چون نقش ریشه دندان را برعهده دارد و در صورت جوش نخوردن احتمال لق شدن و افتادن ایمپلنت بعد از نصب بالا می رود.
بعد از پیوند کامل پایه ایمپلنت با استخوان فک نوبت به نصب رابط است. در واقع رابط نقش اتصال پایه ایمپلنت و تاج یا پروتز دندان را برعهده دارد. دندانپزشک رابط را در محل کاشت پایه بر روی پایه ایمپلنت قرار می دهد.
بعد از قرار دادن اباتمنت، باید برای آماده سازی تاج اصلی از دندان و محل کاشت ایمپلنت قالب گیری شود و قالب مورد نظر برای ساخت به لابراتوار فرستاده شود. تا زمان آماده شدن تاج اصلی یک تاج موقت بر روی رابط قرار داده می شود.
نصب روکش اصلی آخرین مرحله از مراحل کاشت ایمپلنت دندان است. در این مرحله پروتز یا همان تاج بر روی اباتمنت نصب می شود، دندانپزشک باید روکش آماده را با دقت و مهارت به وسیله چسپ مرغوب یا پیچ بر روی ایاتمنت قرار دهد، تاج دائمی مانند تاج طبیعی دندان در زیبایی دندان تاثیر زیادی دارد.
بعد از طی کردن مراحل کاشت ایمپلنت دندان، نوبت به مراقبت از ایمپلنت دندان میرسد. برای بهبودی سریع، سالم ماندن ایمپلنت، پیشگیری از افتادن و شکستن ایمپلنت و افزایش طول عمر ایمپلنت دندان باید به خوبی از آن نگهداری و مراقبت کرد.
راه های مراقبت از ایمپلنت دندان:
برای کاشت ایمپلنت دندان باید به متخصصین که دوره های لازم برای جراحی و کاشت ایمپلنت دندان را گذرانده اند، مراجعه کرد. متخصص تمامی مراحل کاشت را با مهارت و تبحر بالایی انجام می دهد.