امکان دارد فردی به هر دلیلی نتوانسته باشد در کودکی به ارتودنتیست مراجعه کرده باشد و حالا در بزرگسالی قصد دارد که دندان های خود را درمان کند. آیا این کار در بزرگسالی هم ممکن است؟ درست است که هر چه زودتر به فکر ارتودنسی کردن دندان های خود باشید بهتر است و به دلیل انعطاف و حرکت راحت تر فک و دندان ها در سنین پایین ارتودنسی زودتر انحراف و کج بودن دندان ها را درمان می کند و هرچه سن بالاتر برود، درمان مدت زمان بیشتری طول می کشد، اما غیر ممکن نیست. بنابراین ارتودنسی بزرگسالان نیز قابل انجام است؛ هر کسی در هر سنی که بخواهد، می تواند این درمان را شروع کند و صاحب یک لبخند بی نقص و زیبا شود.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
به طور کلی قرارگیری دندان ها در موقعیتی که کج باشند نیاز به درمان ارتودنسی دارند.
امروزه روش های متفاوتی از ارتودنسی در عرصه دندانپزشکی وجود دارند که بر اساس نیاز های هر مراجعه کننده روش های مختلف را اعمال می کنند. روش هایی از قبیل:
شامل دو نوع فلزی و سرامیکی است. رایج ترین نوع ارتودنسی بوده و از نظر هزینه به صرفه تر است. این نوع روش شامل چند اجزای مختلف یعنی بریس ها که با چسب مخصوص خود به دندان ها متصل می شوند، دو سیم حلقه ای فلزی که که به کمک بریس ها به دو فک بالا و پایین متصل اند و کش های الاستیکی که هم رنگی هم بدون رنگ هستند، این کش ها علاوه بر کمک به اتصال سیم ارتودنسی به بریس ها باعث زیبا جلوه دادن ارتودنسی دندان ثابت می شود. برای زودتر نتیجه گرفتن در امر درمان بایستی ماهانه به طور مرتب به پزشک متخصص ارتودنسی مراجعه کرده و این کش ها را تعویض کند.
روشی نوین در ارتودنسی بزرگسالان است که تقریبا مشابه ارتودنسی ثابت است با این تفاوت که براکت های استفاده شده در این روش نیاز به کش ها الاستیکی ندارد و به دلیل طراحی زیبای براکت ها و داشتن ویژگی باز و بسته شدنشان به راحتی حلقه ی سیمی را در خود جای داده و به آسانی تمیز می شوند. علاوه بر آن مراجعه به ارتودنتیست در روش دیمون کمتر از ارتودنسی ثابت است و طول درمان کمتری خواهد داشت.
این ارتودنسی به ارتودنسی پشت دندانی هم شناخته شده است، شامل همان اجزایی است که در ارتودنسی ثابت اعمال می شوند با این تفاوت که همه اجزا به پشت دندان ها و در قسمت داخلی دهان متصل می شوند. پس به راحتی برای دیگران قابل مشاهده نیستند. این روش از آنجایی که جزو دسته ارتودنسی های نامرئی قرار می گیرد، میتوان بهترین گزینه برای بزرگسالان باشد.
یکی دیگر از ارتودنسی های نامرئی الاینرهای شفاف اند که در ارتودنسی بزرگسالان جزو محبوب ترین روش ها به شمار می آید. در این روش خبری از سیم و بریس نیست بلکه قالب های شفاف یا ایلاینر های بی رنگ بر روی دندان ها اعمال می شود و اصلا قابل مشاهده نیستند.
لینگوال و الاینر های شفاف به دلیل نامرئی بودن، بهترین روش ارتودنسی در بزرگسالان هستند.
ارتودنسی بزرگسالان چقدر طول میکشد؟ طول درمان در سنین کودکی کمتر بوده و به دلیل در حال رشد بودن استخوان های فک، اصلاح آن ها راحت تر بوده و ریشه دندان ها بهتر حرکت می کند. پس سرعت درمان هم بالا می رود. اما با بالا رفتن سن ساختار های بدن ثابت تر می شوند و در برابر تغییرات مقاوم تر خواهد شد. پس حرکت دندان ها و فک ها هم سخت تر می شود و مدت بیشتری طول می کشد تا جابجا شوند اما ناممکن نیست.
امکان دارد تا رسیدن به سنین بزرگسالی بر اثر عوامل مختلفی دندان های پوسیده یا شکسته کشیده شده باشند. در این صورت دندان ها با فضای خالی مواجه می شود.
بیشتر انحرافات دندانه ها به دلیل این فضاهای خالی است. در حالی که دیگر امیدی به رویش دندان های جدید نیست. حتی ممکن است بعد از ارتودنسی هم این فضا ها پر نشوند، در این صورت نیاز به کاشت دندان ها است.
احتمال بروز عفونت در لثه ها؛
به دلیل نبود فضای استخوانی کم در بین ریشه های دندانی، عمل خون رسانی به درستی انجام نمی شود و احتمال عفونت بیشتر می شود.
لزوم کشیدن دندان ها؛
درمان مشکلات دندانی در کودکان به دلیل ساختار در حال رشد آن ها آسان تر بوده و انحراف فک ها به راحتی بجز موارد خیلی شدید قابل درمان است. اما در ارتودنسی بزرگسالان به دلیل مقاوم شدن بافت های استخوانی مشکلات شدید مانند اوربایت را نمی توان با ارتودنسی ساده حل کرد و مسئله نیاز به جراحی مطرح می شود.
خطر جذب ریشه در بافت استخوانی؛
بالا بالا رفتن سن، ریشه های دندان ها ممکن است توسط بافت های اطراف آن جذب شده و دندان ها را به نوعی بی تکیه گاه می کنند. و اعمال ارتودنسی سبب شل کردن دندان ها و افتادن راحت آنها شود. البته این مشکل بیشتر در کسانی اتفاق می افتد که سابقه ی خانوادگی این اختلال را داشته باشند.
به طور کلی مدت زمان ارتودنسی بزرگسالان به عوامل مختلفی مانند شدت انحرافات دندان ها و فک، مراجعه مرتب و همکاری با ارتودنتیست، نوع ارتودنسی که انتخاب می کنند بستگی دارد. هر چند فرایند درمان در سنین بالا زمان بیشتری را نیاز دارد اما با صبر و حوصله و رعایت نکات و بهداشت دهان می توانید صاحب یک طرح لبخند جذاب شوید.