تغذیه در طول درمان ارتودنسی اهمیت زیادی دارد، بعد از ارتودنسی به مدت یک تا دو هفته فرد نمی تواند به راحتی غذا بخورد و جویدن برایش سخت است و از طرفی مصرف انواع غذاها بر روی حرکت دندان و روند درمان ارتودنسی تاثیر می گذارد. بنابراین فرد باید در طول ارتودنسی به تغذیه خود اهمیت دهد. اگر شما هم ارتودنسی انجام دادید یا قصد انجام آن را دارید، برای آشنایی با تغذیه در زمان ارتودنسی، مواد غذایی مناسب در این دوران و توصیه لازم با ما تا آخر این مقاله همراه باشید.
در ادامه این مقاله در مورد عناوین زیر توضیحاتی ارائه می دهیم:
بعد از نصب ارتودنسی، ممکن است فرد به مدت دو هفته احساس درد و ناراحتی داشته باشد و نتواند به راحتی غدا بجود. بنابراین توصیه می شود که در این مدت از غذاهای آبکی و نرم استفاده کند. با اینکار درد و ناراحتی نیز تا حدودی کم خواهد شد.
از طرفی براکت های و سیم ارتودنسی برای جابه جای و قرار گرفتن دندان ها در موقعیت مناسب نصب می شود و مصرف انواع مواد غذایی نیز در حرکت و چرخش دندان تاثیر می گذارد و باعث اختلال در روند درمان یا آسیب به بریس های ارتودنسی می شوند.
به همین دلیل تغذیه در زمان ارتودنسی اهمیت بسزایی دارد و کسی که در طول درمان ارتودنسی است، باید توصیه های متخصص ارتودنسی را درباره تغذیه در این دوران به خوبی رعایت کند.
برای کاهش درد، جلوگیری از آسیب بریس ها و اختلال در روند درمان ارتودنسی باید موارد زیر به خوبی رعایت کرد:
بیشتر بخوانید 👈 درمان سه سوته دندان درد
ارتودنسی ثابت باید تا آخر دوره درمان به طور ثابت بر روی دندان ها باشد، به همین دلیل تغذیه بعد از نصب آن ها اهمیت زیادی دارد. متخصص ارتودنسی بعد قرار دادن ارتودنسی در دهان، لیستی از غذای مجاز و غیر مجاز در طول ارتودنسی را به بیمار ارائه می کند.
تغذیه در زمان ارتودنسی ثابت با ممنوعیت مواد غذایی زیر همراه است:
مصرف مواد غذایی زیر بعد از نصب دستگاه ارتودنسی در دهان غیر مجاز هستند:
در ارتودنسی متحرک محدودیت غذایی به اندازه ارتودنسی ثابت اهمیت ندارد. چون در ارتودنسی های متحرک در هنگام غذا خوردن باید پلاک ها را از دهان خارج کرد و احتمال آسیب به پلاک های ارتودنسی در این روش با مصرف غذا وجود ندارد.
در دوره درمان ارتودنسی متحرک برای محافظت از دندان ها و لثه، جلوگیری از جابه جایی دندان های که در موقعیت جدید قرار گرفتن، باید از مصرف مواد غذایی سفت و سخت، چسبناک پرهیز کرد.
رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از مصرف غذا، مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهان شویه برای جلوگیری از بروز پوسیدگی و عفونت در دوران درمان ارتودنسی توصیه می شود.
در دوران ارتودنسی برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به بریس های ارتودنسی و اختلال در حرکت دندان ها، مصرف هر ماده غذایی توصیه نمی شود.
مصرف مواد غذایی سفت، چسبنده و سخت که سبب شکستن بریس های ارتودنسی و یا چرخش و تغییر موقعیت دندان های می شود که در موقعیت جدید قرار گرفته اند، توصیه نمی شود.
مواد غذایی نرم که نیازی به جویدن زیاد ندارند، در زمان ارتودنسی گزینه بهتری هستند.
درکنار اهمیت تغذیه در زمان ارتودنسی، رعایت بهداشت دهان و دندان نیاز مهم است، باید بعد از وعده غذایی و یا حداقل دو بار در روز از مسواک، نخ دندان و دهانشویه استفاده شود.